PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : elekrik motoru-pil-esc sağlının korunması için hesaplar.............

bbbozca
04-07-2008, 22:36
Elektrikli modellerin(uçakların) uçabilmesi için bazı hesapları iyi yapmamız gerekir.(yarım kilonun üzerindeki uçuş ağırlığına sahip uçaklar için)
Kabaca işte hesaplar;
trainer türü uçakların uçabilmesi için yaklaşık her 450 gram(paund) için 75-100 watt lık güce
skale uçak kullanımında (veya) akrobatik uçuşlarda her 450 gr için 100-150 watt lık güce
hızlı,agresif akrobatik uçuşlarda ve 3D uçuşlarında her 450 gr için 150-200 watlık güce ihtiyaç vardır.

Buradaki watt ise (kabaca) uçuş anında motorun çektiği amp ile pil voltajının çarpımıdır.
yani diyelimki
elektrikli trainer uçağımın uçuş anında pilden talep ettiği güç 30 amper olsun. 3 cell lik li-po pil kullanıyorsam voltaj (kabaca) 11.1 volt civarında olur dolayısıyla bu motor ve pilin sağladığı güç 30x11.1=330 watt civarıdır.
(dolayısıyla bu güç sistemi ile ben ancak 330 watt/75= 4.4 paunt(4.4x450gr=2 kg lık trainer uçurabilirim (2.3 kg lık phonex classic EP trainerim canavar gibi uçuyor))

bu hesaplardan sonra pilimizin,esc mizin ve motorumuzun sağlığı geliyor.bunların sağlığını korumak için yapmamız gereken hesaplar (kabaca);
motorun esc üzerinden pilden talep edeceği güçü(amp) motora uygun pervaneyi taktıktan sonra hesaplayabiliriz. Diyelimki motorumuzu trainer uçağımıza taktık. Uygun pervaneyide pervane adaptörü ile motora taktık.motoruda esc ile pile bağladık.
Pille-esc arasına bir wattmetre bağlayalım. Bu şekilde pilimizden motorun talep ettiği amp re bakalım… motorumuz 40 amp kadar kaldırıyorsa biz 30-35 amp talep edecek pervaneyi bulalım ve takalım. Uygun pervanemiz bulundu ölçülerini kafamıza yazalım. Motorumuzun sağlığı için bundan büyük ülçüye ve hatveye sahip pervane kullanmayacağız,aksi takdirde motorumuz yanabilir.
Motora bu amperi sağlayacak pil seçelim.pillerin üzerinde boşalım katsayıları yazar 10C yada 20C gibi. Bize 30-35 amp verebilecek pili seçmek için bu boşalım katsayıları ve pilin kapasitesi lazımdır. Ama pilimizin sağlığı açısından ben pillerin üzerinde yazılı C (boşalım katsayılarının yarısını esas alırım yada en kötü ihtimalle 2/3ünü)
Diyelimki 4000 mah 3 cell lik li-po pilimizin boşalım katsayısı 20 C öyleyse bunun vereceği akım (güç) (4amp) X 20 C = 80 amp dir işim garanti olsun diye ben bunun yarısını aldığımdan 40 amp gücü GÜLE-OYNAYA verir .
Tersinden hesaplarsam 20c lik boşalıma sahip bir pilin 30 amp verebilmesi için 3000 mah kapasiteye sahip olması gerekir.(pilin C sinin yarısını esas alarak hesapladım normalde 1500 yeterlidir) BU ŞEKİLDE PİLİMDE AŞIRI GÜÇ KULLANIMINDAN MEYDANA GELECEK ŞİŞMEYİ,PİLİN DEFORMASYONUNU ÖNLEMİŞ OLDUM) birde esc min kesme eşiğini bu pillerin minimum boşalma voltajı olan 3 voltta ayarladımmı pilimin sağlığı için gerekli tüm tedbirleri almış olurum.kaldı tevekkül…….(inşallah doğru yazdım son kelimeyi)

Esc mizin sağlığı için şartlar belli motorun talep ettiği gücün yarısı kadar fazla güce sahip esc seçmek yani motorumuz 30 amp talep ediyorsa 45 amp esc GÜLE OYNAYA ilgili gücü verecektir......

Ama dikkat etmemiz gereken bir hususda esc nin yeterli voltajı ve akımı (bec i) servo ve alıcılar için sağlaması (ekstra bec yada alıcı pili kullanılabilir) esc nin gücünü büyük tutmamın da sebebi budur. Son bir hatırlatma esc olarak hacı murat almayın lütfen. Yan mercedese de gücünüz yetmiyorsa hiç yoksa megan, corolla,307,alın lütfen.
Bu yazıdan sonra”50-60$ kıyıp bir wattmetre almak şart oldu” diyen yoksa,bende var…. hiç olmazsa ilk uçuşlardan önce yapalım hesapları sonra cebimize ateş düşmesin………
Şimdilik bu kadar ama bu başlığa daha çok bilgi ekleyeceğim.
Yukarıda yazdıklarım tamamen tecrübeye ve öngörüye dayalı hususlardır.kesinlikle doğrudur denemez.malınızın kıymetini en iyi siz bilirsiniz,sonra bana kızmayın………!!!!!!!!
BAHADIR BOZCA/MERSİN/2008

baytacoglu
04-07-2008, 23:12
Bahadır hocam

Allah razı olsun. Çok güzel bilgiler verdin.

Ben özellikle pilli model uçurmayı çok seviyorum çünkü son derece stressiz uçuyorlar. Ayrıca yakıt pisliği de olmadığından bilgisayarlardaki "tak-çalıştır" mantığı gibi "tak uçur" durumunu yaşatıyorlar.

Bu bilgilerden çok faydalandım ama yine de yeni ESC gelince senden pilli uçağın ayarı ile ilgili yardım isteyeceğim.

Sevgiler

Barlas.

ceyhun
05-07-2008, 10:04
heeeeeeeee
ben ondan yaktım helinin esc yi pil güçlü motor güçlü esc arada kaldııııı.(kaldırır dedim ama hesap olmayınca)
bahadır abi verdiğin bilgiler için çok teşekkürler.
ellerine sağlık.
(keşke 2 gün önce yazsaydın 30 luk esc yi direk bağlardım. :D)