PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : 4 Zamanlı motor periyodik bakımı hakkında...



stingray
27-02-2012, 19:48
Sevgili modelci arkadaşlarım,son zamanlarda yaşadığım bazı 4 zamanlı motor arızaları nedeni ile sizlerle bazı bilgileri ve deneyimlerimi paylaşmak istedim.
Bildiğiniz gibi patlar motor tabir ettiğimiz içten yanmalı motorlar 2 zamanlı ve 4 zamanlı(2 stroke,4 stroke)diye iki ana çalışma prensibi altında toplanırlar.
2 zamanlı motorlar halk arasında san-sibop diyede bilinirler.
2 zamanlı ilkel motorlarda(ki bizim rc motorlarımız ilkel motorlardır) motoru yağlamak için gereken yağ yakıta karıştırılır.Yakıt/Yağ karşımı 2 zamanlı çevrim gereği karbüratörden kartere,oradan da silindir içine geçer.Piston tarafından sıkıştırılan yakıt uygun basınç ve sıcaklığa ulaştığında buji ya da glow plug vasıtası ile patlatılarak iş haline dönüşür.
Burada vurgulamak istediğim konu yağlamadır.Karbüratör-karter-silindir sırası ile hareket eden yakıt içindeki yağ karışımı ile geçtiği yerlerdeki hareketli motor elemanlarını yağlar ve aşınmayı minimuma indirir.
4 zamanlı model motorlarında bu durum farklıdır.
Yakıt karbüratör-emme manifoldu-emme sibobu-silindir sırası ile hareket eder.
Dikkat edilirse akım sırasında karter ,sibop iticileri,tapetler,piyano tabir dilen rockerlar ve eksantrik mili yoktur.
Yakıtın karterden geçmemesi nedeni ile krank bilyaları,piston kolu yatakları (krank yatağı ve perno yatağı),hemen onların önünde yer alan eksantrik mili ve yuvası,silindir kapağı üzerindeki sibop iticileri, rockerlar ve miller de yağlanamamaktadır.
Pistonun yakıtı sıkıştırmak için yukarı doğru hareketi sırasında,segmanla silindir yüzeyi arasından bir miktar kompresyon alt kartere kaçmaktadır.Bu kaçıntı tahmin ettiğiniz gibi model yakıtı içeriğidir.Yani yakıt+hint(sentetik) yağıdır.Kartere inen kompresyon kaçağı içindeki yağ ,ortamı bir miktar yağlayabilmektedir.Ancak bu yağlama direkt bir yağlama değil indirekt bir yağlamadır.Bu sebeple uzak noktalara istenilen oranda yağ ulaşamaktadır.Bir süre sonrada kuru kuruya çalışmalar başlamakta,motor elemanları ve rulmanlar zarar görmektedir.
4 zamanlı gelişmiş motorlarda yağlama cebri yağ pompası ile yapılmaktadır.Bizim model motorlarımızda bu pompa ve yağlama hattı bulunmamaktadır.
Bu açıklamalardan sonra,
4 zamanlı model Motorunuzu,her 2-3 uçuştan sonra yağlama bakımına almanızın çok faydası olacağı kanaatindeyim.
Bu bakım iki aşamadan oluşacaktır.
Birinci aşamada sibop kapaklarını(Valve cover) açınız ve ortamı bolca yağlayıp kapakları kapatınız.
İkinci aşamada,karter arka kapağı üzerinde bulunan havalandırma nipeline bağlı olan ve ucu uçağın dışına gelen silikon hortuma bir enjektör(şırınga) ile cebri olarak yağ basınız.Bu uygulama sırasında uçağın burnunun yere bakması(dik) yağın daha ince ve uzak bölgelere ulaşmasını sağlayacaktır.Şırınga ile yapılan basıncı bir müddet uygulayınız.Motorun içine giren yağ daha sonra motorun çalışması ile dışarıya atılacaktır.Bu sebeple şırınga ile içeriye gönderdiğiniz yağı boşaltmak için çaba sarf etmeye gerek yoktur.Bilakis içeride kalan yağ zamanla en ince noktalara kadar nüfuz edecektir.
Bu bakımın uçuş sonrası yapılması ve uçağın bu bakımdan sonra en az bir gün boyunca dik bırakılması çok daha iyi bir sonuç almanızı sağlayacaktır.
Dik duran uçağın pervane bölgesinden yere akan birkaç damla yağ işlemin doğru yapıldığının göstergesidir.
Bakımda kullanacağınız yağ SAE 90 diye bilinen diferansiyel yağı olabilir.Vizkozite olarak hint yağına yakındır ve çalışma alanı daldırma şeklinde yağlamadır(Araç şanzımanları ve diferansiyelleridir).Yapışkandır.
Hepinize iyi uçuşlar dilerim.

Ege KUMCU
Makine Mühendisi

cansung
27-02-2012, 21:43
Ege abi değerli bilgilerin için çok teşekkürler.

baytacoglu
28-02-2012, 10:06
Ege hocam, bu bilgiler altın değerinde. Sanırım son 20 gün içerisinde biz Mersin'li modelcilerin başına gelenlerden sonra böyle bir yazı yazmak ihtiyacı doğdu ama ben de şimdi pek çok bilgi sahibi olmuş oldum. Özellikle son zamanlarda daha çok 4 zamanlı hastalığımdan dolayı bu bilgileri aynen uygulamaya çalışacağım.
Ancak aklıma takılan bir soruyu sormadan geçemeyeceğim.
Özellikle yeni jenerasyon 4z motorlarda yağ tahliye nipeli bulunmuyor. Bu motorlarda sadece sübap kapaklarının içini yağlamak yeterli olacak mı?

Tekrar değerli bilgiler için çok teşekkürler

Saygılar

Barlas

stingray
28-02-2012, 20:03
Sağolun Barlas Hocam,bir müddettir bu deneyim ve bilgileri sizlerle paylaşmak istiyordum,kısmet bugünlere imiş.
Sorduğunuz konuya gelince,
Piston Alt Ölü Noktadan,Üst Ölü Noktaya hareket ederken,piston tepesi ile silindir kapağı arasında pozitif basınç oluşur ama bununla beraber pistonun altı ile karter haznesinde de negatif basınç oluşur(vakum).Piston aşağı doğru inerken de bunun tersi oluşur.Yani piston üzerinde vakum,pistonun altında basınç.
Bu sebeple 4 zamanlı motorların karterlerinde muhakkak havalandırma ucu(deliği) olmak zorunda.Pistonun aşağı ve yukarı hareketinin periyodik ve yüksek frekansta olduğu zamanki basınç ve vakum miktarını ve gücünü takdir ederisiniz.
Aslında otomobillerimizde de 4 zamanlı motorlar kullanılıyor ve aynı olay o motorlarda da mevcut.Bu yüzden alt karter ile motor üst karteri dediğimiz sibop kapağının altındaki hacim arasında basınç dengeleyici bir kanal mevcuttur.Buna P.C.V.(Positive Crankcase Ventilation)deniyor.
Yeni nesil 4 zamanlı model motorlarında yine havalandırma ucu mevcut ama ucu açıkta değil,emme manifolduna bir hortum yardımı ile bağlı.Bunun iki sebebi ve yararı var motora.Birinci yararı piston ile silindir cidarı arasından kaçan yakıt bu bağlantı sayesinde çevrime yeniden kazandırılıyor.İkinci sebebi de hızla aşağıya doğru inen pistonun yarattığı basınç (ki bu değer 1 atmosferden büyük) ani olarak emme manifolduna girerek motora bir nevi süper şarj etkisi yaratıyor.
Siz yağlama bakımınızı bu silikon hortumu manifolttan çıkararak tıpkı eski nesil bir 4 zamanlı motormuş gibi yapabilirsiniz.
İyi uçuşlar dileği ile….
Ege