PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Lama V4 Lipo Batarya Sorunu

Spunky
22-04-2009, 17:36
Henüz 1 haftadır Lama V4 kullanıyorum ve verilen her kuruşu hakettiğini düşünüyorum ancak bir sorun var.

+ Bataryayı hiç sıfıra inecek kadar bitirmedim
+ Sıcakken hiç şarj etmedim
+ Hiç uzun süre şarjda bırakmadım

lakin artık şarj sonunda şarj ünitesindeki yeşil ışık yanıp sönüyor, biraz araştırdım ve anladığım kadarı ile 2 hücre arasında voltaj farkı oluşmasından kaynaklanabiliyormuş, ne yapsak ? voltajları eşitlemeye çalışmak işe yarar mı ? ya da başka bir durum mu söz konusu acaba ?

pcokum
22-04-2009, 20:36
Öncelikle bir multimetre ile her iki hücrenin de voltajını ölçmen lazım. Hücre değerlerini görmeden hücrenin ölüp ölmediğini bilmek zor. Hücre değerlerini, balanslı şarj kullanıp kullanmadığını ve kaç c ile şarj ettiğini bildirirmisin.

Spunky
22-04-2009, 20:51
Şarj aleti bu, ve bütün bilgi bu üstünde yazanlardan ibaret

[Sadece Kay

pil yine aynı hatayı vererek şarj oldu denedim, performansla ilgili bir sorun yok gibi 2 dk kadar kullandıktan sonra yaptığım ölçüm "orta ucu ortak olarak aldım" bir taraf için 4.03 bir taraf içinde 4.04 eşit gibi duruyor sanki

pcokum
22-04-2009, 21:09
Hücelerde bir sorun yok gözüküyor. Arada ciddi fark çıkarsa pilde sorun var demektir. Senin durumunda voltaj değerleri eşit. Sıkıntı vereceğini sanmıyorum

Spunky
22-04-2009, 21:29
şimdi elimde tutarak paller durana kadar aralıksız çalıştırdım , voltaj 2.93 görünüyor, 3 volt civarı normal diye biliyorum.

Dediğiniz gibi sanırım ciddi bir sorun yok , sadece beni rahatsız etmek için yanıp sönüyor sanırım :)

pcokum
22-04-2009, 21:43
O kadar fazla zorlamayın, helinin taakatı azaldığında kapatın. Bekleyip, daha sonra şarj edin. İleride bir de yedek lipo alırsınız, sizi bir süre idare eder. Eğer model helikopter size ciddi bir zevk veriyorsa, bu hobide ilerleme isteğiniz varsa, bir ara düzgün bir şarj cihazı alırsınız Lipo şarj stresi yaşamadan hobiyi devam ettirirsiniz. Ama sakın şartlarınız zorlamayın, bu işin sonu yok.

(şimdi Barlas hocam bu yazdıklarımı okuyacak, içinde de "hah, bugün bir saat telefonda birden açılma diye nasihat ettim, kendi söylediklerine bak diyecek :D )

Spunky
22-04-2009, 22:00
açılma derken maddi açıdan diyorsanız insanın kendisini tutması çok zor :)

9 yaşındaydım babamla bütün antalyayı gezip uçan helikopter aramıştık yaş oldu 29 sonunda cesaret edebildim ucundan kıyısından bu işe girmeye ama bi kaptırınca gerçekten çok fena.

Yalnız ;elektronik eşyalarına ayrı değer veren benim gibi takıntılı insanlar için bir çok üzücü yanı oluyor, ilk bilgisayarım commodore64'ü bile hala kullandığımı düşünürsek şimdi lama'da başlayan sarsıntı ve pil sorunları rüyalarıma girer heralde yakında :)

pcokum
22-04-2009, 22:14
Commodore 64, SBego ile ilgili fotograflarda dikkatimi çekmişti. Gençlik yıllarımı aklıma getirdi. İlk bilgisayarım bir Spectrum ZX ti. 48k bellekli bir alet. 1985 yada 86 yılıydı sanırım. Şimdi 4 Gb bellekli 4 çekirdekli bilgisayar yetmiyor. Teknoloji çok hızlı ve bu hızın sayesinde (bolca da Çinli arkadaşların katkılarıyla) bu hobiyi yapmak artık daha kolay ve zevkli. 1980 li yıllarda ilk modelimi yapmıştım. Kumru adında lastik motorlu, kağıt kaplamalı bir uçaktı. Ömrünün 3. saniyesinde paramparça olmuştu. Arkasından hırs yapıp bir tane daha yaptım ama o da hüsranla sonuçlanınca bu hobi macerası o yıllarda başlamadan bitmişti. Danışacak, bilgi alacak kimse yoktu. Şimdi durum çok farklı. Burada bir grup insanız ve hepimizde yardım etmeyi çok seviyoruz. Ben bu forumdaki insanlar sayesinde çok kısa zamanda çok fazla şey öğrendim. Daha öğreneceğim çooook şey var. Ama öğrendiklerimin arasında en önemlisi, bir sorunla karşılaştığımda severek yardım edecek insanların burada olduğudur.

Spunky
22-04-2009, 22:29
THK'nın o ahşap modelleri hepimizin canını yakmış anlaşılan bende bülbül ve tarla kuşu hezimetlerinden sonra bu işin böyle olmayacağı kanaatine varmıştım :)

Ek olarak belirteyim , forum dahilinde RC dışında eski bilgisayarını özleyen ve tekrar kullanmak isteyenler olursa bende o konuda kendilerine yardımcı olabilirim ; halihazırda bilgisayar odamda C64,C128,Amiga 500,Amiga 1200 gibi bir çok klasiği aktif olarak kullanıyorum. Bu bilgisayarların PC'ye hatta internete bağlanması ile ilgili olarakta çok acayip projeler yapmıştık zamanında. Dediğim gibi ilgilenen olursa paylaşırız.

neyse konuyu dağıtıp adminlerden fırça yemeyelim :)

ne diyorduk ? evet batarya...

baytacoglu
22-04-2009, 22:40
O kadar fazla zorlamayın, helinin taakatı azaldığında kapatın. Bekleyip, daha sonra şarj edin. İleride bir de yedek lipo alırsınız, sizi bir süre idare eder. Eğer model helikopter size ciddi bir zevk veriyorsa, bu hobide ilerleme isteğiniz varsa, bir ara düzgün bir şarj cihazı alırsınız Lipo şarj stresi yaşamadan hobiyi devam ettirirsiniz. Ama sakın şartlarınız zorlamayın, bu işin sonu yok.

(şimdi Barlas hocam bu yazdıklarımı okuyacak, içinde de "hah, bugün bir saat telefonda birden açılma diye nasihat ettim, kendi söylediklerine bak diyecek :D )

Konu tam da gün içindeki muhabbetimize denk gelince ben de katılmak durumunda kaldım söze ama kaptanım nasihat ne hkelime, haddimiz değildir bir şey söylemek kimseye.

Biraz yüksek sesle düşündük desek daha uygun olur her halde.

Sevgili kardeşimizin sorununa gelince,

Bu E-Sky şarj cihazlarından ben de iki tane almıştım. Zamanında iyi de iş gördüler doğrusu ancak zaman zaman bende de gerip ışık mesajları vermişlerdir. Genellikle fişten çekip, 10-15 saniye bekleyip yeniden fişe takarsanız sorunsuzca şarj etmeye devam ediyorlar.

Lipo pillerin hücre başına 3.0V altına düşürülmemeleri gerekiyor. Her ne kadar bazı kaynaklar bu sınırı 2.6V olarak verseler de 2.5V/hücre seviyesine ulaşmış lipoların kesinlikle şarj edilmemeleri ve derhal kullanım dışında bırakılmaları tavsiye edilmektedir. Bu ndenle pilinizi fala zorlamamamanızı öneriyorum. İkinci bir pl uçuş sürenizi artıracaktır ancak benim naçizane düşünceme göre bu sisteme yapacağınız üçüncü pil yatırımı fiyat/performans karlılığında gereksiz yatırım olacaktır çünkü bir süre sonra (HEM DE EMİNİM ÇOK KISA BİR SÜRE SONRA) bu size yetmeyecek ve daha üst sınırları zorlamak isteyeceksiniz o zaman bu yatırımınız emekli olacak ve paralarınız boş yere yatacak. Bunun en yakın örneği size uzun uzun yazmış olan Pınar beydir.

Geçen hafta sonu ilk uçak uçuşunu yaptıktan sonra hemen patlar motor piyasasını araştırıp hem uçağını hem de motorunu seçti bile... ;D ;D Gitti mi pilli uçak yatırımı boşa... Sonuçta bir de bakıyorsunuz ki evde adım atacak yer kalmamış her yerden bir uçak, bir heli ve bolca parça fışkırıyor.

Pınar beye de anlatmaya çalıştığım gibi biz yaklaşık iki yıl kadar önce bu işe ilk başladığımız zamanlarda Mersin'de bize bu işi anlatacak, yol gösterecek bir Bahadır, bir Cansun bir de Ramazan vardı ancak onlarla da daha tanışmıyor ve birbirimizi bilmiyorduk. Dolayısıyla şu ana kadar çok para ve zaman harcayıp, pek çok şeyi deneme yanılma ile öğrendik. Eğer daha bilinçli olabilseydik harcadığımız paranın yarısı ile çok daha verimli işler yapmış olacaktık. Sizin şansınız şimdi tüm bu işi yapanların bir araya gelmiş olmaları ve daha da önemlisi herkesin tecrübelerini hiç esirgemeden paylaşıyor olması bu yüzden bir değil birkaç kişiden fikir sorup ona göre karar vermek gibi bir lüksününüz var. Buradan yola çıkarak benim naçizane önerim, elinizdei cihaza çok fazla yatırım yapmayıp, iyice hakim oluncaya kadar kullanın ve kendinizi hazır hissettiğinizde özellikle heli konusunda Bahadır, Ceyhun, Pınar ve Altu ile görüşerek sizi daha çok tatmin edecek bir cihazı alıp yatırımınızı ona yönlendirin. Böylece verdiğiniz paranın karşılığını daha çok alacağınızan eminim.

Özetle şunu söylemek istiyorum, Murat 124'e Mercedes motoru da taksanız sonuçta o bir Murat 124'tür. Size vereceği performans ancak orijinalinden bir gömlek yukarı olur ancak asla Mercedes olmaz. Eğer siz onu Mercedes yapmak için uğraşırsanız harcayacağınız parayı düşünün. Orijinal Mercedes daha ucuz olacaktır.

Aramızda uçuşlara da katılmanız dileğiyle,

Sevgiler

Barlas.

pcokum
22-04-2009, 22:43
Sonuç olarak bataryanda bence bir problem yok. Doğru şarj yapmaya devam edersen uçuş sürende zamanla biraz daha artış olacaktır. Lipo ile ilgili temel kurallar;

1- Uçuş sonunda hemen şarja takma, 20-30 dk. civarında bekle.
2- 1C değerinde 1 saat civarında şarj et. 800mAh için 0.8 A şarj değeri 1C dir. Lipolar 1C ile 1 saate dolarlar. Maksimum 75 dk. sürer dolmaları.
3- Motor palleri döndüremeyecek duruma gelene kadar bekleme. Güç kaybı başladığında uçuşu durdur.
4- Hücre başına 3V altına indirme.
5- Pili şarj sırasında evde tek başına bırakıp hava almaya çıkma. Ne olur ne olmaz.
6- Mutlaka balanslı olarak şarj et ki, hücreler ölmesin.

Bunlar Lipolarla ilgili genel kurallar. Senin şarj cihazında amper ayarı yok sanırım. Fabrika çıkışlı olarak uygun sabit ampere ayarlıdır. Aklıma gelenler bunlar.

pcokum
22-04-2009, 22:51
Barlas Hocam;

Pilli uçak yatırımım boşa gitmedi bence. O benim ilk göz ağrım. Ayrıcada bir kartalın kalbine sahip bir kuğu edasıyla uçuyor :) Sakin ruh halindeyken ben onu paşa paşa uçururum. Adrenalin zamanı geldiğinde de yeni patlarlı spor model devreye girer. Bu şekilde mutlu mesut geçinir gideriz.

Spunky
22-04-2009, 22:59
Yardımlarınız için teşekkür ederim, bu arada sanırım forumun geneli Mersinli, bende hanım köyden mersinli sayılırım :) nasip olursa birgün beraber uçururuz modelleri.

Lama için yapmayı düşündüğüm tek masraf extreme pal ve extra bir batarya onun dışında bir masraf yapılacak bir modele benzemiyor.

Daha geniş alanlarda kontrollere iyice alıştıktan sonra 6 kanala geçmeyi düşünüyorum en kısa zamanda.

baytacoglu
22-04-2009, 23:12
Yardımlarınız için teşekkür ederim, bu arada sanırım forumun geneli Mersinli, bende hanım köyden mersinli sayılırım :) nasip olursa birgün beraber uçururuz modelleri.

Lama için yapmayı düşündüğüm tek masraf extreme pal ve extra bir batarya onun dışında bir masraf yapılacak bir modele benzemiyor.

Daha geniş alanlarda kontrollere iyice alıştıktan sonra 6 kanala geçmeyi düşünüyorum en kısa zamanda.

Hah! İşte ben de tam bunu söylemeye çalışıyordum.

Hayırlısı.

Önümüzdeki hafta sonu ben ve Murat olmayacağız. Bir sonraki hafta sonu ise (3 Mayıs) Üniversite futbol sahasında Üniveriste Spor Şenlikleri çerçevesinde Adanalı modelcilerin de destek vereceği gösteriler olacak. Kaçırmayın derim.

Sevgiler.

Barlas.