PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Calmato 40 Sport - Os 46Ax



nihat
12-05-2009, 17:01
[Sadece Kay ([Sadece Kay)


Alttan Kanatlı Trainer ve Akrobasiye Başlangıç Modeli


Kanat Açıklığı:1550 mm
Uzunluk: 1400 mm
Ağırlık: 1700(gövde) + 940(kanat) = 2640gr
Servo: 3 adet Hitec HS-475HB
1 adet Towerpro SG-5010
Motor: Os Max 46Ax Silincer


Uçak THK model uçak satış mağazasından 180TL'ye alındı .Yanında 5lt yakıt ile kargo bedeli 16TL tuttu.Öncelikle bilinmesi gereken uçağın THK'da satılan versiyonu KYOSHO üretimi değil.Sanal satış mağazasında yazdığı gibi Flight Model adlı firma tarafından üretilmiş.



THK model satış mağazasında uçak için 5 servo gerekli olduğu yazılmış.Ancak aileron için tek servo kullanılıyor.Rudder ve elevatör servosu istenirse gövde içine istenirse akrobasi modellerinde olduğu gibi arkaya;kanatçıkların hemen yanına; gövde üzerine yerleştirilebiliyor.5. servo, servolar gövde üzerine yerleştirildiğinde yanlızca ön tekeri hareket ettirmek için kullanılıyor.Ben servoları gövde içerisine yerleştirdim, dolayısıyla 4 servo kullandım.
Uçağın kitapçık halinde montaj klavuzu bulunmuyor.İçerisinden montaj CD'si çıkıyor.Ancak CD'deki anlatım yeterli değil.Daha önce ARF yapmamış biri montaj aşamasında zorluk çekecektir.
Canopy ve motor mount montajlanmamış olarak geliyor.Montaj klavuzuna göre setin içerisinden canopynin kenarlarına yapıştırılmak üzere arkası yapışkanlı şerit çıkması gerekiyor.Ancak setten böyle birşey çıkmadı.
Yön kanatçıkları montajlanmamış halde geliyor.Menteşe olarak genellikle elektrikli uçaklarda kullanılan CA menteşe konulmuş.Ben aileron kanatçıklarını bu menteşelerle montajladım.Ancak yeterince kaliteli olmadıklarını düşündüğüm için tekrar normal menteşe sipariş edip montaja onlarla devam ettim.Uçak sipariş edilirken normal menteşede sipariş edilip,montajda normal menteşe kullanılmasını tavsiye ediyorum.Çok daha güzel oluyor.
Setle beraber gelen pushroadlar birleştirilmemiş.Ayrıca pushroadlar hatalı.Setten çıkan parçalarla pushroad montajlandığında boyları yeterli gelmiyor.Ucuna clevis takılan kısım kısa imal edilmiş.Modelle beraber 2 adet 2 mm vidalı tel sipariş edilip pusroad montajı bu tellerle yapılmalı.
Clives ve yekeler kalitesiz plastikten üretilmiş ve fazlaca büyükler.Ben elimde bulunan daha kaliteli ve daha makul büyüklükteki clives ve yekeleri kullandım.
Gaz ve ön teker teli için bir tane tel kılıfı bulunuyor.İkiye bölündüğünde ise boyları kısa kalıyor.Bu nedenle 2 mm tel için plastik kılıfta uçakla beraber siparişler arasına eklenmeli.
Gaz ve ön teker telini servo armına montelemek için gerekli olan tel tutucular kaliteli değil.Kullanıldıkları taktirde sorun çıkartacaklarını düşünüyorum.Bu teller ya Z şeklinde bükülüp montajlanmalı, yada başka tel tutucular kullanılmalı.Ben elimde daha önceden bulunan tel tutucuları kullandım.
Ön iniş takımı dikmesine yeke vidasının oturması için oluk açılmamış.Bir eye ile oluk açıldıktan sonra montaj yapılmalı.Aksi taktirde yekenin tutması için vida fazla sıkılacak ve buda muhtemelen yekenin yalama olmasına neden olacaktır.
Modelle beraber sünger tekerler geliyor.Ben çim sahaya iniş kalkış yaptığımız için bunları, daha büyük ve daha kaliteli olanları ile değiştirdim.Asvalt veye düz bir zeminde kullanımda orjinal tekerleri yeterli olacaktır.
Modelde kullanılan kontrplak ve balsa kalitesi oldukça iyi.Düzgün bir biçimde kesilmiş.Parçalar birbirine iyi bir şekilde yapıştırılmış.
Kanat birleşiminde araya sağlam aleminyum bir boru konuluyor.Ayrıca iki parça olan kanadın birbirine düzgünce oturması birleşim yerine içiçe geçen pim eklenmiş.
Kanada monte edilen iniş takımları yerlerine düzgünce oturuyor.Ayrıca kanat içinde iniş takımlarının oturduğu kısım iyi bir şekilde desteklenmiş.Fazla zorlanmadığı sürece sorun çıkartmayacaktır.
Modelin kaplaması oldukça kaliteli.Hiçbir yerinde kabarma yok.Altı boş olan kısımlar oldukça gergin.Ancak bir süre kullanıldıktan sonra özellikle egzost tarındaki birleşim yerlerinde açılmalar oluyor.Açılan kısımlar CA ile yapıştırılırsa birdaha sorun çıkartmayacaktır.
Modelle birlikte yeterli sayıda ve kaliteli stickerlar geliyor.
Uçağın alt kısmı sarı zemin üzerine 4 kırmızı şerit ile kaplanmış.Bu sayede uçak havada rahat görülebiliyor.
Yorucu montaj aşamasından sonra uçuşa geçildiğinde ise model uçuşuyla montajdaki tüm eksiklikleri hemen unutturuyor.Güzel bir uçuş karakterine sahip.Hızı ve inişlerdeki süzülüşü oldukça iyi.Kanattaki hafif dehidral, akrobasiye engel olmadan stabil bir uçuş sağlayacak düzeyde.Trainer ile yeterince uçmuş biri bu uçağa zorlanmadan alışacaktır.


Calmato 40'ı 100 üzerinden değerlendirecek olursak:

Balsa ve kontrplak kalitesi : 85
Kaplama : 80
Montaj kolaylığı : 60
Fiyat : 85
Dış görünüş : 90
Uçuk karakteri : 85 almayı hakediyor.



[Sadece Kay ([Sadece Kay)

[Sadece Kay ([Sadece Kay)

[Sadece Kay ([Sadece Kay)

[Sadece Kay ([Sadece Kay)

[Sadece Kay ([Sadece Kay)

[Sadece Kay ([Sadece Kay)

[Sadece Kay ([Sadece Kay)

[Sadece Kay ([Sadece Kay)

[Sadece Kay ([Sadece Kay)

[Sadece Kay ([Sadece Kay)

[Sadece Kay ([Sadece Kay)

[Sadece Kay ([Sadece Kay)

[Sadece Kay ([Sadece Kay)


Resimler için Pınar Abi'ye(pcokum) teşekkürler.

Kazasız kırımsız uçuşlar dilerim.
Sevgiler

Nihat

pcokum
12-05-2009, 17:30
Nihat çok güzel bir inceleme olmuş. Gerçekten bir inceleme ancak bu kadar detaylı olabilir. Ellerine sağlık. Model fiyat/performans açısından rahatlıkla satın alınabilecek bir model bence. Uçuş karakteristiği de gayet yeterli. Bu modele kazasız, kırımsız uçuşlar dilerim.

Son bir not, uzun zamandır THK stoklarında olmayan bu uçak tekrar stoklara girmiştir.

baytacoglu
12-05-2009, 18:56
Sevgili Nihat,

Ben de emeğin için candan tebrik ve teşekkür ediyorum. Bence çok çok önemli eksikleri saptamışsın, inşallah bu uçağı almayı düşünenelere güzel bir rehber olur.

Benim fikrim bu yazıyı bazı modifikasyonlar ile hava kurumunun sitesindeki ürünle ilgili yorumlar kısmına da yazmalısın. Ancak bazı olabilir düşüncesi ile değiştirdiğini yazdığın kısımları çıkarman daha iyi olacaktır diye düşünüyorum örnek: yekelerin uzun ve kalitesiz görünmeleri bir yorum ve bir kullanım sonucunda senin tecrübe etiğin bir olumsuzluk görülmemiş sadece sen değişirse daha iyi olur diye algıladığın için değiştirmişsin. Bu ve bunun gibi birkaç ifadeyi değiştirirsen aynen THK ürün inceleme kısmına da yaz derim ben. Böylece herkese faydası olur.

Tekrar ellerine sağlık, Pınar'a da güzel resimler için tebrikler.

Sevgiler

Barlas.

mozeren
12-05-2009, 23:12
Nihat Süpersin,

ellerine sağlık harika bir tanıtım

teşekürler

Murat

nihat
12-05-2009, 23:50
Pınar Abi,

Teşekkür ederim.Size kesinlikle katılıyorum.Calmato güzel uçuşu, sağlam gövdesi ve güzel görünüşüyle kuşkusuz ödenen paranın hakkını veren bir model.

Barlas Abi,

Güzel sözleriniz için teşekkür ederim.Sizin önerdiğiniz gibi yazıyı hava kurumunun sitesinde yayınlamak, modeli almayı düşünenler için kolay ulaşılabilir bir önbilgi kaynağı olacaktır.Yayınlamadan yazıyı tekrar gözden geçirip önerdiğiniz şekilde düzenlemeye çalışacağım.Son şekliyle tekrar sizin fikrinizi aldıktan sonra siteye yazarım.

Murat Abi,

Teşekkür ederim.Yazıyı beğenmeze sevindim.

Sevgiler
Nihat

rc_pilot
13-05-2009, 10:48
Ellerine Sağlık Nİhat Abi Bilgi için Teşekürler ;D

volkan

ceyhun
13-05-2009, 11:05
nihat süper anlatmışsın süper özetlemişsin. ellerine emeğine sağlık.

nihat
13-05-2009, 15:14
Ceyhun Abi ve Volkan,

Teşekkür ederim.

Sevgiler
Nihat

baytacoglu
25-05-2009, 19:28
Nihatcım,

Calmato ile ilgili yazın THK sitesinde ürün altında yayınlanmış

Tebrikler. Eline sağlık.

Sevgiler

Barlas.

nihat
26-05-2009, 01:28
Barlas Abi

Teşekkür ederim.Sizinde yardımlarınızla yazıda birkaç değişiklik yaptıktan sonra THK'nın sitesine ekledim.Sitede maddeler şeklinde yazma veya alt satıra geçme işlemi yapılamadığından düz yazı şeklinde ekleyebildim; ancak içerdiği bilgiler aynı.

Sevgiler
Nihat