PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Uçuş güvenlik kurallari



cansung
28-05-2008, 21:13
UÇUŞ KURALLARI


1. Bu kurallar tüm uçucu arkadaşlarımızın ve daha ileride aramıza katılacak olan yeni arkadaşlarımızın en üst düzeyde emniyetinin sağlanması ve ayrıca mevcut pistimizin daha uzun süre herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmadan bize hizmet vermesinin sağlanması ve çevreye, sahaya ve diğer insanlara zarar gelmemesi açısından gerekli olacaktır.

2. Başlamadan önce tüm modelcilerin hazırlık ve uçuş aşamalarında gerek kendilerine gerekse çevre ve üçüncü şahıslara verecekleri fiziksel ve maddi hasarlardan bizzat kendileri sorumlu olacaklardır.

3. Araçların mevcut park yerinde yüksek gerilim hatlarının bulunduğu tarafa park edilmesi böylelikle uçuş sahasından uzak kalmalarının temini uygun olacaktır.

4. Tüm model ve saha ekipmanlarının çim üzerine değil, çimin başladığı yerdeki toprak piste konumlandırılması böylelikle çimlere zarar vermekte olan uçak yakıtlarının çimlere hasar vermesinin önlenmesi uygun olacaktır. Ayrıca bu alana getirilen radyo cihazlarının frekansı o anda uçuşta veya hazırlık aşamasında olan diğer modelcilere bildirilerek frekans karışmasının önlenmesini sağlamak uygun olacaktır.

5. Tüm modellerin toprak pistte çalıştırılarak uçuş öncesi testlerinin burada yapılması ve çim zemine taksi ve uçuş için çıkılması çimin korunması bakımından uygun olacaktır.

6. Tüm uçuşta olmayan pilotların (Yardımcı ve/veya eğitmen pilot haricindekiler) taç çizgisinin dışındaki çim alanı izlemek için kullanabilirler ancak saha içerisinde gereksiz kalabalık oluşturmamak ve iniş emniyetini azaltmamak adına bu sınırı aşmamaya özen göstermeleri uygun olacaktır.

7. Uçuş alanı olarak sahanın kuzey tarafının tercih edilmesi, yüksek gerilim hatlarının arkasına geçilmemesi, araçların park edilmiş olduğu alandan olabildiğince kaçınılması, dönüşler için tribün tarafının tercih edilmesi, saha üzerine gelindiği zaman olabildiğince yeşil alan üzerinde kalınması ve diğer uçuş hareketleri için fakülteler ile bayrak direği ve onun düz kuzey uzantısı arasında kalan vadi alanın tercih edilmesi uygun olacaktır.

8. Uçuşlar için patlar motorlu uçaklarda emniyet sınırını yüksek tutmak amacıyla aynı anda en çok iki uçağın uçması, diğer pilotların tarif edilen alanda bulunmaları uygun olacaktır.

9. Havada iki uçağın uçtuğu sırada oluşabilecek karşılaşmalarda tecrübesiz uçucuların süz uçuşa devam etmeleri, tecrübeli pilotun kurtarıcı manevrayı yapması uygun olacaktır.

10. Uçuş sırası bakımından başka modelcilerin uçuşlarını kısıtlamamak adına o anda hazır modelci yok ise uçma isteğinin diğer modelciler ile paylaşılarak madde 8’de ifade edilen kurala uygun olmak kaydıyla uçuşa başlamaları uygun olacaktır.

11. Uçuşa başlarken saha içerisinde son hazırlığını yapan pilotun diğer modelcileri kalkış açısından uyarması uygun olacaktır.

12. Kalkış yapan pilotun uçuş süresini farklı bir durum yok ise 10 dakika ile sınırlı tutması ve bu süre sonunda iniş yapması uygun olacaktır.

13. İniş sırasında iniş yapan pilotun diğer modelcileri iniş açısından uyarması uygun olacaktır.

14. Havada oluşabilecek acil durumlarda (motor stop gibi) tüm modelcilerin uçucu modelci tarafından sözel olarak uyarması ve oluşabilecek olumsuz durumlara karşı önlem almalarının sağlanması uygun olacaktır.

15. Tüm “SEYİRCİ” statüsünde olan ziyaretçilerin eğer mevcutsa yedek kulübesi içerisinde oturmalarının sağlanması, yedek kulübesi olmadığı taktirde araç park edilen bölgeden izlemelerinin sağlanması, özellikle küçük çocukların modellerin yakınına ve uçuş alanına yaklaştırılmaması emniyetleri açısından uygun olacaktır.

16. Modellerden kırılıp dökülen parçaların ve/veya tüketilen gıda ve içecek artıklarının temizliğine üst düzeyde dikkat edilmesi uygun olacaktır.

17. Model uçuşları sırasında alkollü içki tüketilmemesi, alkol alacak olan pilotların uçuş yapmaması ve bu konuda ısrar edilmemesi uygun olacaktır.

18. Patlar motorlu model uçuşlarına yeni başlamış veya başlayacak olan deneyimsiz veya az deneyimli modelcilerin daha deneyimli kişilerden destek alarak uçuşlarını yapmaları ve kendilerini geliştirdikten sonra tek başlarına uçmaları hepimizin emniyeti açısından uygun olacaktır. Ayrıca daha az deneyimi olan modelcilerin modellerini günün daha erken saatlerinde uçurmaları çevre emniyeti açısından önemli olacaktır.

19. Uçuş esnasında uçağınızı başınızın üstüne doğru getirdiğinizde dikkatiniz dağılabilir ve tehlikeli sonuçlar doğrabilir bu yüzden uçak size doğru gelirken sizin hizanıza gelmeden dönüşünüzü yapınız , Her zaman için düz veya akrobasi uçuşlarınızda güneşi arkanıza alınız ve tüm hareketleri önünüzde yapınız.

20. Pilotun uçuşu esnasında asla önünde yer almayınız ve Yardım amacı dışında konuşmaya tutmayınız.

21. Akrobasi hareketlerini önünüzde gerçekleştiriniz , Asla İnsanların ,araçların ,binaların ve yolların üstünde yapmayınız. Unutmayınki herhangi bir arıza veya pilotaj hatasında bir kaç saniyede modeliniz yere çakılabilir ve buda kalıcı ,ölümcül hasarlara yol açabilir.

22. Sizinle birlikte izlemeye gelen ziyarteçilerinize veya dışarıdan gelen ziyaretçilere oluşabilecek risklerden bahsedin ve sorumluluklarının kendilerine ait olduğunu hatırlatınız .

23. Range Check, Kumandanızın antenini kapatıp 60-70 adım modelinizden uzaklaşın ve kontrol yüzeylerinin sorunsuz çalıştığına emin olun, yapılması zorunludur !

stingray
29-05-2008, 20:51
Listede göremedim,ama varsa de ben bir hatırlatma yapmak isterim.Piste gelen her modelci Kumandasının düzgün çalışıp çalışmadığının (Range Check) kontrolünü yapmalıdır.Bildiğiniz gibi bu kontrol,kumanda anteni kapalı olarak uçaktan yaklaşık 60-70 adım uzaklaştıktan sonra modele dönüp tüm kumandaların sanki anten açıkmış gibi her hareketli yüzeyi sağlıklı çalıştırıp çalıştırmadığının kontrolüdür.Eğer pillerde veya kumanda ya da alıcıda bir sorun varsa bu kontrolle tüm arızalar ortaya çıkar ve modelci modelini riske atmadan sorunu arar.Hepimize iyi uçuşlar dilerim.

cansung
29-05-2008, 21:51
Listede göremedim,ama varsa de ben bir hatırlatma yapmak isterim.Piste gelen her modelci Kumandasının düzgün çalışıp çalışmadığının (Range Check) kontrolünü yapmalıdır.Bildiğiniz gibi bu kontrol,kumanda anteni kapalı olarak uçaktan yaklaşık 60-70 adım uzaklaştıktan sonra modele dönüp tüm kumandaların sanki anten açıkmış gibi her hareketli yüzeyi sağlıklı çalıştırıp çalıştırmadığının kontrolüdür.Eğer pillerde veya kumanda ya da alıcıda bir sorun varsa bu kontrolle tüm arızalar ortaya çıkar ve modelci modelini riske atmadan sorunu arar.Hepimize iyi uçuşlar dilerim.

Ekledim abi ,aklımıza geldikçe ekleyeceğiz

zetmodel
29-05-2008, 22:06
Selamlar. Geçen Pazar konuştuğumuz gibi Uçuş ve Yer Emniyet Kurallarını hemen hazırlamışsınız. Sizi en içten duygularla tebrik ediyorum ve uygulamada başarılı olmanızı diliyorum. ESHAVK (Eskişehir Havacılık Kulübü Derneği) ile yaptığım uçuşlarda, koyulan kesin kurallara her uçucu harfi harfine uyardı ve ufak tefek kırımlar dışında hiç üzücü bir olay yaşamadık. Frekans Tahtası kullanarak gelen her pilotun diğerlerinin frekansını öğrenmesini ilerde uçucu sayınız artınca sağlıyabilirsiniz. Umarım biz Adanalı model pilotlarıda en kısa sürede buna benzer yazılı kurallara uymayı taahüt ederiz de rahat rahat uçar hobimizden zevk alırız. Sizinkinin bir örnek olmasını çok istiyorum şahsen. Herkese kazasız kırımsız neşe dolu uçuşlar dilerim. Bu arada arkadaşlar Formula model, Hobbytime , Model Merkezi'nden sonra Kyosho Türkiye 'nin de bayiiliğini almış durumdayım. İlgilenenlere duyurulur.